Křupavý důkaz, že poctivost má chuť

03.09.2025

Jak vzniká náš nejoblíbenější chléb, který křupe na povrchu a je vláčný uvnitř.

Na všech pobočkách Chleba se solí najdete každý den náš nejoblíbenější chléb s názvem Pšenice. Je na povrchu krásně křupavý, uvnitř vláčný a připravený potěšit svou vyváženou chutí. Pečeme ho z 80 % pšeničné a 20 % žitné mouky – jednoduchá kombinace, která ale skrývá dlouhý a poctivý příběh.

Cesta začíná na poli

Příběh každého bochníku začíná u zrna. Než se dostane k nám do pekárny, musí obilí dozrát na poli. Teprve poté ho farmáři odvezou do mlýna Dyk Mühle, kde začíná jeho další proměna.

Mlýn, kde se čas nezastavil

V mlýně se obilí mele pomalu – a to je opravdu důležité. Právě díky pomalému mletí si mouka zachovává kvalitu, chuť i vůni. Když je hotová, putuje k nám do pekárny, kde začíná další kapitola jejího příběhu.

Kouzlo kvasu

U nás má tradice kvasu velkou váhu. Aby byl dobrý a kvalitní, potřebuje především čas. Když mouku smícháme s vodou, začíná proces kvašení, který trvá pět až sedm dní. Je to dlouhý, ale zásadní krok, díky němuž vzniká opravdu poctivý základ pro naší Pšenici.

Hnětení: běh na dlouhou trať

Jakmile je kvas připravený, pekaři se pouští do hnětení. I to je proces, který nelze uspěchat. Během fermentace se škroby rozkládají na jednodušší cukry, které jsou důležité pro následné kynutí těsta.

Tajemství dvojího pečení

Stejně jako všechny ostatní naše chleby, i Pšenice prochází dvojím pečením. Druhé pečení probíhá ráno přímo na prodejnách, kde naše kolegyně vkládají bochníky do pecí a začíná druhé pečení. Právě v této chvíli vzniká krásná křupavá kůrka, která udrží vláčnost uvnitř a zajistí, že chléb zůstane nadýchaný a svěží.

Chléb, který nespěchá

Upéct kvalitní chleba není otázkou několika hodin. Schovává se za tím píle našich pekařů, trpělivost, znalosti – a také láska k řemeslu. My to děláme jinak: poctivě, s respektem k tradici a s trochou „lenosti“. Protože právě ta pomalost dává našemu chlebu jeho jedinečnou chuť.

Každý den u nás najdete čerstvou Pšenici – chléb, který vzniká pomalu, ale stojí za to. Přijďte ochutnat bochník, který nespěchá, a možná zjistíte, že právě v tom je jeho kouzlo.