Sůl nad Zlato

26.11.2025

Původ a čistota

Halitová sůl - přírodní sůl, kterou u nás najdete, pochází z prastarých moří, uzavřených hluboko v podzemí. Používáme jí, protože to pochází z prastarých moří, uzavřených hluboko v podzemí. Stejně jako náš chleba, i sůl má svůj pomalý proces. Ten trval až miliony let bez kontaktu s dnešním znečištěním. Je to vlastně zcela bez zatížení těžkých kovů a průmyslových příměsí, které se ale právě naopak v těch mořských solích často vyskytují.

Minerální rovnováha

Na rozdíl od průmyslně rafinovaných solí, které jsou téměř čistý Chlorid Sodný, obsahuje ta přírodní sůl právě stopové prvky jako jsou Hořčík, Vápník, Draslík, Železo, Zinek a tyhle minerály podporují ten metabolismus, nervový systém, správnou funkci svalů. Navíc dávají soli takovou jemnější chuť, není tak ostrá a agresivní. To znamená, že i při tom standardním procentu soli v našem chlebu, se občas může zdát, že není zas až tak slaný.

Přirozená energie

Struktura této soli je právě krystalická, stabilní a harmonická. Vznikala pod vysokým tlakem bez vlivu kyslíku a světla, to znamená, že ta sůl si uchovává přirozenou energii a vibraci. Přenáší rovnováhu do jídla i do těla.

Kulturní a chuťová kultura

Přírodní sůl má jemnější a přirozenější chuť než kuchyňská sůl. Umožňuje lépe vyniknout chuti chleba, másla nebo fermentu. Neovládne je, ale krásně je doplní, a proto je právě vhodná do řemeslného pečení, kvašení a toho našeho slow food. Je samozřejmě bez chemických přísad, protože běžná sůl se často bělí, suší vysokou teplotou, přidává se do ní jód nebo protispékavé látky - "éčka". Tahle naše sůl není bělená, není sušená, neobsahuje žádné příměsi a stabilizátory, proto občas může hrudkovatět. Suší se přirozeně, na slunci.

A proto je sůl nad zlato.