Samožitný chleba - za 48 hodin k dokonalosti
Každou středu a pátek u nás na prodejnách najdete takovou tmavě hnědou kostku, která zmizí z pultu dřív, než stihnete říct švec.
Jmenuje se Samožito. Je to jedinečný čistě žitný chleba, který si vás získá harmonickým spojením jemné kyseliny s lehkou ovocnou příchutí. Naši pekaři chleba připravují tak, že se použije pouze žitná mouka, voda a sůl. Dalo by se vlastně říct, že je to takový puristický chleba. Jeho fermentace probíhá 48 hodin, což je vlastně nejdelší čas u všech našich chlebů. Díky tomu, je také nejvíce nutričně vyvážený.
Něco málo o lepku
Na rozdíl od pšenice má žito silnější lepek, nemyslí se tím pružnost, ale to, že žito má vyšší enzymatickou aktivitu a je "chemicky živější".
Co to tedy znamená?
Žitný lepek, tedy bílkoviny secaliny, reaguje silněji s kyselostí a váže na sebe více vody. Žitné těsto se pak rychleji rozpadá, pokud není dostatečně kyselé.
Jinak řečeno, pšeničný lepek je mechanicky silnější, drží strukturu, kdežto žitný lepek je chemicky silný, tedy citlivý a dominantní při kvašení.
Mouka – základ poctivého chleba
Žito se snažíme používat co nejstarší odrůdy, tak aby to bylo ještě žito, které je právě hodně houževnaté, aby i ten chleba byl houževnatý.
Zvláštnosti, které dělají Samožito jedinečné
Zvláštností je, že má opravdu nízký glykemický index – je to i takový fat burner.
Je to ideální pro lidi, co chtějí redukovat váhu. A hlavně ho můžou konzumovat lidi s diabetem typu 2 anebo lidé se zvýšeným rizikem onemocnění diabetu.
Chutě v kostce
Děláme ho do forem, právě kvůli tomu, aby lépe držel tvar té naší kostky, a hlavně aby se vám pak lépe doma krájel.
Je ideální s jemným bylinkovým máslem anebo třeba se silnou vepřovou šunkou.
