Sociální podnik

Společensky prospěšným cílem společnosti Chleba se solí je přispívat k podpoře sociálního začleňování vytvářením pracovních míst pro zdravotně, sociálně či pracovně znevýhodněné občany z blízkého okolí. Chleba se solí také reinvestuje část svého zisku zpět do společnosti pro podporu této aktivity. Níže uvádíme pár příkladů jaké cíle máme v různých oblastech společenského prospěchu:

1. Sociální oblast

Společnost Chleba se solí se zavázala, že podíl zaměstnaných znevýhodněných osob v naší společnosti bude činit nejméně 30% (třicet procent) ze všech zaměstnanců společnosti. Za období od 1.11.2020 do 31.10.2021 činil podíl osob se zdravotním znevýhodněním na celkovém počtu zaměstnanců nové podnikatelské aktivity 74% a na celkovém počtu zaměstnanců firmy 36%. Vedle samotného zaměstnání a podpory při vytváření stálých a správných pracovních návyků společnost poskytuje osobám znevýhodněným i přiměřenou psychosociální podporu a usiluje o maximální rozvoj jejich potenciálu. Zaměstnancům se znevýhodněním je poskytována podpora ve smyslu personálního zabezpečení zohledňující jejich specifické potřeby. V pekařství Chleba se solí uplatňujeme demokratický styl vedení – zaměstnanci se spolupodílí na tvorbě směřování firmy, i když jednatel si ponechává svou odpovědnost v konečných rozhodnutích. Společnost umožňuje zaměstnancům ze znevýhodněných skupin vzdělávání dle individuálních možností.

2. Ekonomická oblast

Společnost se zavazuje, že 51% ročního zisku reinvestuje zpět do rozvoje společnosti. Záměrem společnosti je dosáhnout ekonomické soběstačnosti, udržet vytvořená pracovní místa při dodržování principů sociálního podniku.

3. Environmentální oblast

Pekařství Chleba se solí v maximální možné míře používá jen chemicky neošetřené suroviny. Produkty jsou certifikovány kontrolní organizací na platné směrnice ekologického výrobce. Upřednostňujeme kooperaci s místními podniky, společnostmi a organizacemi. Společnost spolupracuje s místním Úřadem práce a s místními organizacemi, které se věnují podpoře zaměstnanosti sociálně, zdravotně či pracovně znevýhodněných osob. Společnost přistupuje šetrně k životnímu prostředí a svému okolí a podporuje ekologické myšlení u svých zaměstnanců. Společnost přispívá k odbourávání předsudků, že osoba sociálně znevýhodněná nemůže být plnohodnotným členem místní komunity.

Zásady environmentálně šetrného podnikání:

  • suroviny, ze kterých pečeme odebíráme od lokálních dodavatelů
  • upřednostňujeme tradiční způsob výroby našich i pořizovaných produktů bez přídatných látek
  • dbáme na kvalitu nakupovaných surovin a upřednostňujeme biokvalitu
  • pro balení našich produktů využíváme vratné či recyklovatelné obaly
  • pracovní oblečení našich zaměstnanců je z přírodních materiálů v biokvalitě
  • naše provozovny jsou zařízené vybavením z přírodních materiálů, z lokálních zdrojů
  • využíváme životní prostředí nezatěžující úpravu vody STABFOR®
  • využíváme úsporné žárovky, recyklované papíry a dbáme na redukci odpadů

4. Lokální oblast

Společnost přednostně uspokojuje potřeby místní komunity a místní poptávky a využívá přednostně místních zdrojů. Dále se zapojuje do veřejných občanských aktivit, například pořádáním přednášek o potravinách, nabídkou workshopů pro děti a podobně.

Sociální podnik Chleba se solí

Cílem projektu Sociální podnik Chleba se solí (r.č. CZ.03.2.60/0.0/0.0/17_129/0014872) je rozšířit naše podnikatelské aktivity a vytvořit nové pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním znevýhodněním. V rámci projektu vznikl sociální podnik, který funguje v souladu s principy sociálního fungování (https://ceske-socialni-podnikani.cz/socialni-podnikani/principy-a-definice).

Termín realizace: 1. 6. 2019 – 31. 10. 2021
Cílová skupina: Osoby se zdravotním postižením