Špaldový chléb: Od vloček ke chlebu
Špalda je jednou z nejstarších obilovin, takový předchůdce dnešní pšenice. Na rozdíl od Pšenice není šlechtěná, je taková, jaká vždycky byla. Díky tomu má přirozeně nasládlou chuť s jemným oříškovým tónem a dobře ji snáší i lidé, kteří mají potíže s klasickou pšeničnou moukou.
Začínáme moštem
Příprava špaldového chleba se od ostatních liší už na začátku. Špaldové vločky totiž namáčíme přes noc do jablečného moštu. V době sklizně používáme hroznovou šťávu, která mu dodá zase jinou chuť. Tenhle proces se v pekařině jmenuje zápara, konkrétně u naší Špaldy zajistí lepší vlastnosti těsta. Ta je pro chleba důležitá, protože zajišťuje vláčnost a výbornou jemnou střídku.
Jen špalda a omládek
Druhý den přidáváme špaldovou mouku a tzv. omládek – předkvásek, který dá těstu sílu a pomáhá mu správně kynout. V našem Špaldovém chlebu najdete opravdu původní špaldovou mouku, čas a poctivou práci našich pekařů.
Chuť, která se neuspěchá
Výsledkem je chléb, který má krásně křupavou kůrku a vláčnou, jemnou střídku. Díky zápaře získává přirozeně nasládlý nádech, který se snoubí s jemně oříškovou chutí špaldy. Je to bochník, který se rodí pomalu a beze spěchu.
Receptová inspirace
Slaná varianta – Špaldový chléb s pečenou zeleninou a bylinkovým dipem
- plátky špaldového chleba lehce opečte na suché pánvi nebo v troubě,
- navrch dejte směs pečené zeleniny (cuketa, paprika, rajčata),
- přidejte lžíci bylinkového dipu z jogurtu, česneku a čerstvých bylinek,
- zakápněte olivovým olejem.
Dobrou chuť!
