3 důvody, proč je náš chleba zdravější

03.05.2019

Pšeničný chléb je v dnešní době většinou démonizován. Chleba se solí vyrábí na rozdíl od velkých komerčních pekáren dlouho fermentovaný chléb, který je snadněji stravitelný, má nižší glykemický index a obsahuje tělem stravitelné minerály. U nás fermentujeme pomocí mléčného kvašení, tak jako je to u jogurtu, nakládané zeleniny, kombuchy, zelí nebo kimchi. Více živin Mléčné kvašení zajišťuje v našem chlebu přítomnost B-komplex vitamínů, B2, B6, B12, kyseliny listové, thiaminu, niacinu, riboflavinu, vitamínu E, selenu, železa, manganu, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku a draslíku spolu s dobře vyváženými bílkovinami a mastnými kyselinami. Snadná strávitelnost Mnoho lidí je citlivá na lepek nebo pšenici. Dlouhá fermentace (kvašení) lepek štěpí a dělá ho lépe stravitelným. Lepší kontrola glykemie Hlavním nedostatkem běžného chleba je vliv na hladinu cukru v krvi. Mnohé lidi šokuje, když se doví, že dva krajíce běžného celozrnného chleba mají stejný vliv na hladinu cukru v krvi jako jedna čokoládová tyčinka. Dlouhé kvašení našeho chleba snižuje jeho glykemický index.